Signály.cz, projekt, kterému jsem aktivně zasvětil 5 let vysokoškolského studia. A teď mají být v krizi.


Než k tomu, opět, napíšu svůj komentář, dovolím si upozornit na své dva předchozí články:

Tyto články jsou stále aktuální, možná více než dřív.

Když vznikal "redesign" sirup, který se bohužel nedpodařilo stále dotáhnout tam, kam jsem chtěl, položili jsme si zásadní otázky. A z nich vyplynuly dvě základní fakta (docela dobře zmíněné v článku od Vojtece):

Signály mají uživatelský a redakční obsah, tedy dvě koleje. Proto jsme úvodní stránku takto rozdělili, vpravo je to, co pro vás připravila redakce, nebo redakce vybrala. Vlevo je to, co sdílí vaši přátelé, nejbližší. Protože si myslíme, že je to důležitější, proto je to vlevo. Jsou to drobné malicheronosti, ale i takto nad tím bylo přemýšleno.


 

Funkce nebo obsah?

Celý projekt vždy padá s počtem uživatelů. Můžete mít sebelepší tým, který něco připraví, ale když na vaši akci nikdo nedojde, je to k ničemu. Můžeme mít sebelepší tým, který upraví výběr ze společenství, promaže neaktivní, ale když na signály.cz prakticky nikdo nedojde, bude to k ničemu. Bohužel, zlaté časy, tedy co do počtu návštěvníků, na které všichni vzpomínají, už nebudou. Proč, to snad vyjasním nadále.

Technologie - docela důležitá součást. Pokud my nabízíme nahrávání fotek, ale to nahrávání fotek se často seká, často se něco nanahraje; neumíme jednoduše nahrát fotku do vaší nástěnky, apod, pak to uživatele odradí. Jiště tušíte, že průměrný normální uživatel se na to vykašle. Příště to nahraje na jinou službu/sociální síť. A tak je to bohužel ze vším. Komplexita celého webu extrémě roste a udržet krom je extrémě náročné. Když přišel Facebook, všichni byli ohromeni, že přidání komentáře "nenačítá" celou stránku, ale hned se ten komentář objeví. To stejné chat, vysoce inovativní věc, která nám dnes přijde jako samozřejmost.

Takže, jak jsme si řekli, funkcionalita je docela podstatná. Jenže v ní signály.cz prostě těžce mohou konkurovat. Máme cca 3 programátory (včetně mě), kteří nevykonávají práci ani za 1 celý úvazek. Težko pak konkurovat Facebooku, který má víc programátorů, než kolik má firma Mozilla, která vytváří prohlížeč Firefox. Nejde to.

Čím tedy konkurovat?!? Obsahem. Jedině. Originálním, původním, jedinečným. To je to, co dává signály.cz tu pravou možnost se někam posouvat. Díky za Ženy, matky, manželky. To je jedinečný, originální obsah, byť ho vůbec nečtu O:-). Ale je to přesně to, co dává signály.cz smysl.

DCM - stále ohraná písnička. Jsou to DCM, které v církvi vytvářejí další, jedinečný, originální obsah pro mladé. Bohužel, nechtějí se o něj dělit na signály.cz. "Je tu málo uživatelů". Každý je na Facebooku, na signály.cz je dnešní generace 15-20... velmi málo. A protože DCM sami nemají mnoho zdrojů, jdou přirozeně cestou nejmenšího odporu. A tak je to začarovaný kruh.


Priority

Málo kdo si to uvědomuje, ale máme stovky nápadů, jak signály.cz vylepšit. Některé jsou drobné, některé obrovské. A to nejdůležitější je nastavení priorit.

Např. prioritně řešíme, když vám něco přestane fungovat. A ano, i to se stává, bohužel, ne vše funguje tak jak má. Prostě nejde naprogramovat kód, který bude do nekonečna fungovat. Např.: v softwaru se pořád objevují bezpečnostní chyby, takže musíme jednou za čas aktualizovat náš operační systém (Debian). Jenže jednou za čas se musí povýšit na novou verzi, ve které už nejsou kompatibilní staré programy, respektive staré verze PHP, tj. jazyka, ve kterém jsou signály.cz naprogramované. Takže musíme aktualizovat i PHP, jenže pak nejsou s novou verzí jazyka kompatibilní knihovny, které používáme, a i náš kod nemusí být kompatibilní. Musíme tedy aktualizovat knihovny. A v nich se něco změnilo a my je používáme špatně, a chyba je na světě, a na signály.cz vám třeba nejdou zadávat akce, jak se nám to povedlo před týdnem. I jen ta "blbá" údržba je náročná :((( Bohužel.

No, a pak tu máme "strašně důležité věci", které po nás chce Sekce pro mládež. Třeba web pro setkání mládeže. A ikdyž se to nezdá, vždycky mi to vezme pár desítek hodin. No, a teď ještě děláme zbrusu novou registraci na tyto setkání - dalších pár desítek hodin (ne přímo mých, ale vývojářů). My jsme rádi, že tyto věci máme na signály.cz! To rozhodně, je to příležitost, jak říct mladým, že vůbec existujeme. Bohužel, normální uživatel signály.cz to nemůže vnímat, ale pro nás je to práce.

Po strašně důležitých věcech tu máme super nápady, která vám umožní mnohem více. Vyberu to, co bychom v následujícím půlroce chtěli udělat:

  • Chat pro více lidí zaráz
  • Ankety na nástěnce (osobní i společenství)
  • Nahrávání souborů do společenství
  • Posílání souborů po chatu
  • Jednodušší zakládní akcí
  • Propojení akcí s Facebookem, založení akce jako kopii akce z Facebooku.

Všechny tyto funkce mají za cíl podpořit společenství. Akce je mají podpořit v reálu, ale opět, cílem je přeci podpora společenství.

Máme vymyšlenou funkci "tlení společenství", čímž označíme ty neaktivní. Jen to prostě není čas naproramovat. Bohužel, mj. nemáme grafika. Nemáme další odborníky a hlavně znalce singály.cz, kteří by s tím pomohli. To je velký problém, protože těžko můžete navrhnout, jak má vypadat stránka Společenství, když na signály.cz jste nikdy nebyli, nebo je prakticky nepoužíváte.


Nálada

Bohužel mi přijde, že na signály.cz není dobrá nálada. Už jen ty články vyznívají negativně. I ten můj, no. Ale přitom je tu tolik dobrovolníků, kteří pracují zadarmo.

Nepotěšil mě ani Rob, který v https://rob.signaly.cz/1609/knizky-volne-ke-stazeni tak nějak zmiňuje, že signály.cz nejsou dílem nadšenců. A vadí mu, že někteří lidé jsou placeni. Asi to neví, ale ti lidé byli placeni i "za HejTiho". Možná ne v roce 2007, ale později ano. Já jsem po dva roky za svou práci bral 4000 hrubého/měsíc. Byly měsíce, ve kterých bych za stejnou práci programování si vydělal až 10× tolik, kdyby to nebylo pro signály.cz. Nevadí mi to, nevadilo mi to, ale svým způsobem jsem to považoval pořád za dobrovolnictví. Aktuálně tu opět pracuji zadarmo, už tomu tak budou 2 roky. Programují po práci, totálně unaven, s mojí manželkou po boku, dosti zklamanou, že netrávím čas s ní. Ona jde spát, já programuji do noci, ráno vstanu dřív než ona, jdu do práce, a zase (jindy) nanovo.

Když pak čtu na signály.cz to, co čtu, přijde mi to prostě škoda. Je to prostě nejaká blbá nálada. To nadšení se vytratilo.


 

Změna (doby)

Doba je jiná. Všechno se mění. Není to dobře, není to špatně, je to prostě tak. A lidskou, zvláště Českou, povahou je notně vzpomínat na dobu starou, a ideálně k tomu ještě nadávat na dobu aktuální. Vždyť jak se dneska vzpomíná na první republiku. Jak dneska velké množství lidí vzpomíná na komunisty. A přitom dnes se máme líp než kdykoliv v minulosti.

Diskuze na signály.cz je téma, které se tu pořád točí. A přece ve společenstvích se dá krásně diskutovat. A pod blogy - a taky se to děje.

Na druhou stranu také totálně změnilo vnímání soukromí na internetu. Dneska se lidé mnohem méně zapojují, nechtějí všem dávat na odiv svůj názor. A je to přirozené. I proto signály.cz spíše nabízí diskuze uvnitř společenství, které můžou být skryté.

Jasně, asi bychom mohli udělat diskuze jako byly dříve. A asi bychom i chtěli, ale prostě Priority. Raději naprogramujeme něco, co tu chybí, než něco, co tu lze "dělat" i jinak.

Změnou doby je i to, že nejsou dobrovolníci. Nejsou, pomáhat můžete dneska všude. S dobrovolníky také je spojené to, že je něco jiného rozjet vlastní projekt, pro který jsem nadšený, a něco jiného je nastoupit do rozjetého vlaku někoho cizího. Když odešla generace Hejtiů, tak prostě nejde postavit novou generaci stejně nadšenou. To si myslím, byť tajně doufám, že to tak není. Vždyť ta zakládající generace sem už ani tolik nechodí.


 

Tento článek nemá být přimou reakcí na ony předešlé články. Je to jen snůška myšlenek, které se mi už dlouho honí hlavou, a které by teď mohli jít ven.

Není to oficiální názor, protože nejsem oficiál, jsem jen internista. Internista, který tu už pár let něco buduje.