1. Jiri Drahos ma obcanskou podporu, ne politickou. Dal si tu praci a sesbiral 140 tisic podpisu, objel celou republiku. My, co kvuli volbam do terenu chodime, vime, jaka je to prace a pakarna. Neni to jednoduche. Mohl pozadat politicke strany o podporu, mohl pozadat jen jednotlive poslance/senatory. Ne, on si dal praci, sehnal tym a s jeho pomoci to udelal. Za tohle opravdu tleskam a zaroven vycitam tem kandidatum, co se o to zejmena nesnazili (napr. Fisher, ze).
  2. Jiri Drahos ma dlouhodobe jasno, ze se volby zucastni a jasne jde za timto cilem. Ti, co me znaji z mladych lidovcu moc dobre vi, ze nesnasim, kdyz se nekdo rozhodne kandidovat na funkci na posledni chvili. Casto pak takove cloveka nepodporuji, ikdyz muze byt trochu lepsi, nez kadidat, ktery se o funkci uchazi jiz delsi dobu. Tyto rozhodnuti na posledni chvili jsou vicemene totiz zalozene na sebevnimani, ze jsem lepsi, nez ty ostatni, pripadne spasitelskem komplexu, ze kdyz uz nikdo lepsi neni, musim ja, abych to zachranil. Kandidatura na prezidenta je natolik zavazna, ze ti, co to neoznamili pred letnimi prazdninami u me spadaji do te spatne kategorie. Seriozni kandidati dali vedet dopredu. Ti, co si to rozmysleli "posledni" den (Topolanek), opravdu nemuzou byt pro me volba, byt by mohli byt sebelepsi.
  3. Jiri Drahos je vzdelany a respektovany vedec. Myslim si, ze je cas se zase vratit k lidem, kteri politiku nedelali. Preji si pro republiku prezidenta, ktery resi vice hodnoty, moralku, ktery je vice moderatorem, nez ucastnikem politickych debat. Proto je pro me uplne skvele, ze Drahos je takovy, jaky je, nepoliticky. Nepoliticky ovsem neznamena nezkuseny. Umi jednat s politiky, umi ridit lidi, sva rozhodnuti dela empiricky, jak jinak, jako vedec.
  4. Jiri Drahos je podle me ten, ktery nejvice muze reprezentovat ceskou spolecnost. Nekteri tvrdi, ze je nemastny neslany, ale to je presne to, co spolecnot spoji. Predstava, ze budeme mit prezidenta s tvrdym nazorem (predstavte si treba takoveho Hracha, ze...), takovy prezident bude spolecnost dale rozdelovat. Neda mi to u teto otazky se vyjadrit k Fisherovi - vcelku vyhraneny praktikujici katolik. Ten by zrejme me hodnoty reprezentoval vice, ale ja nechci, abych nekdo bojobval za me hodnoty, za ty budu bojovat sam, ja chci, aby spolecnost mela cloveka, ktery je reprezentuje co nejvice, jako celek. A ac drahos neni katolik, je velmi slusny a hodnoty clovek. Vyzkumy davaji jasne najevo, ze to ceska spolecnost ocenuje.
  5. Jiri Drahos je ten, kdo, dle pruzkumu, ma nejvetsi sanci porazit Zemana. A toto je podle me zasadni. Mnozi namitnou, ze pruzkumy se myli. No, oni se casto myli v procentech, ale ve spolecenskych naladach, v nejakem obecnem meritku se moc nemyli a jsou vcelku vypovidajici. Zpetnym pohledem musim rict, ze volba Roithove pri poslednich volbach byla chyba. Vsichni jsme vedeli, ze nema sanci. Ale chteli jsme si udelat ciste svedomi. Vysledek byl takovy, ze postoupil dopredu ne prilis favorizovany Schwarzenberg. A byt proti nemu moc nemam, docela chapu, ze narod spiciho knizete nezvolil. My potrebujeme, aby (proti Zemanovi) postoupil jasny favorit. Takovy favorit musi mit silny vysledek. Pokud bude slaby, a bude to vypadat "tesne o prsa", bude to mit bohuzel spatny vliv na volice. Ac se to mnohym nezda, volici se rozhoduji podle emoci. A mezi takovou emoci patri i to, jestli muj hlas nebude pro toho, kdo prohraje. Casto ctu, ze pujdou lide volit v prvnim kole podle sveho svedomi. Tak na to reaguje jen tak, ze je dost smutne, ze jen v prvnim kole. Ja pujdu v obou volit podle svedomi. A to nejlepsi budu mit, kdyz dam hlas Drahosovi.
  6. O Zemanovi vznikl docela dobry projekt, nekolik clanku o tom, co vsechno udelal: https://www.noviny.cz/prezident-zeman-slova-a-ciny/ Mj. noviny.cz doporuji i na jine veci, jsou perfektne zdrojovane, zadny PR bullshity.

Neposledne, nepopiram, ze mnoho bodu je vysoce subjektivnich, ci ze sice se s nimi ztotoznite, akorat pod tim uvidite uplne jineho kandidata. Tak ci onak, musim rict, ze mezi mnoha kandidaty se mi docela dost snizuji rozlisovaci schopnosti, jsou proste dobri a v kontrastu k MZ jsou to (verim, ze budou) andele.

(Omlouvám se za text bez diakritiky, kopiruji ze sveho Fb, na sociální sítě píšu normalně bez diakritiky.)